Tevazu kendimize, başkalarına ve bizi çevreleyen dünyaya, onu olduğu gibi algılamamızı sağlayacak şekilde yaklaşmanın yoludur. Bilimsel araştırmalar göstermiştir ki tevazu insan ilişkilerini güçlendirmeye, iş hayatında ilerlemeye ve toplumu daha iyi bir noktaya taşımaya katkı sağlar. Yadsınamaz bir güce sahiptir ve dönüştürücüdür. Bugün artık modern bilimin kadim bilgeliği onadığı noktadayız: Tevazunun güçlü bir dönüştürücü etkiye sahip olduğunu biliyoruz. Narsisizm bizi kendimizi aldattığımız bir yalan dünyaya tutsak ederken tevazu özgürleştirir, güçlendirir ve geliştirir. Sosyal Psikolog Darly R. Van Tongeren, tevazu kavramı üzerinden bizi kendini tanıma, kendini kontrol edebilme ve kendini aşabilmeye dair düşünsel bir yolculuğa çıkarıyor. İçine hapsolduğumuz yankı odalarından çıkmak için Tevazu’yu yeniden keşfetmeliyiz.
“Akıcı bir dille kalem alınmış, düşünmeye teşvik eden bu kitapta, işinin ehli bir uzman zayıflıklarımız konusunda dürüst olmak için ikna edici bir sav ortaya koyuyor ve bunun ne denli büyük bir güç olabileceğini gözler önüne seriyor.” ?Adam Grant, Think Again kitabıyla New York Times çok satanlar listesinin bir numarası yazar.)
“Dr. Van Tongeren bu muhteşem kitapla tevazunun kapılarını aralıyor: Hayatın zorluklarından kaçmadan kendimizle, ilişkilerimizle ve kendi dünyamızla yüzleşmeye bir davet. Hem de tüm açık yürekliliğimizle ve bütün cevapların bizde olmadığını kabullenmeye hazır olarak… Bu kitap gelişmek için ilham kaynağı olabilir ve bize daha zengin bir hayatın anahtarını sunabilir.” –Dr. W. Keith Campbell, The New Science of Narcissism kitabının yazarı
“Narsisizm milyonlarca kişiyi, aslında olmadıkları biri gibi davranarak hayatlarını bir hiç uğruna heba etmeye yöneltti. Ancak şimdi Dr. Van Tongeren bize bir çıkış yolu gösteriyor. Tevazunun kadim erdemi… Eğer siz de modern yaşamın yüzeyselliğinden sıkıldıysanız işte size panzehir. Aynı zamanda, ayaklarınızı yere tekrar sıkı basabilmeniz için bir yol haritası.” –Danie Z. Liebermann The Molecule of More kitabının eş yazarı
Entelektüel tevazu sahibi insanların, fikirlerini değiştirenlere "karaktersiz " ya da yanar döner benzeri yakıştırmalar yapma olasılıkları daha düşüktür, zira sahip olunan yargıları yeni veriler ışığında gözden geçirmenin ne kadar değerli olduğunu bildiklerinden kanıta dayalı tutum değiştirenleri cezalandırmaya çalışmazlar.
Degısmek zordur ve çogu zamanda yavaş ilerleyen bir süreçtir. Baskın bakış açımızdan kurtulmak için kendinizi yeniden eğitebilmeniz ve dünyaya daha büyük bir minnet duygusuyla bakabilmeniz için durmaksızın çabalamanız gerekir.
Her bireğin kendine üzgün bakış açısı olduğunu ve başkalarının deneyimlerini anlamaya ve onlarla empati kurmaya çalışmanın mümkün olduğunca kabul ederek yalnızlık duygumuzu hafifletebilmemiz mümkündür.
Eğer yeni şeyler öğrenmiyor, gelişme göstermiyor ve fikirlerimizi değiştirmek için çaba sarf etmiyorsak ya inanılmaz derecede kibirliyizdir ya da homojen ve dar bir sosyal grubun üyesiyizdir.
Eğer zor işlerin üstesinden gelme becerimizi arttırmak konusunda ciddiysek zor işleri daha sık denememiz gerekiyor, çünkü süreklilik için sabırla denemek esastır. 👍🏻
Elde ettiğimiz bir başarıyla övünmek istediğimizde ya da eleştirildiğimizde kendimizi savunmak için yanıp tutuştuğumuz anlarda, dilimize hâkim olmakta zorlanabiliriz.
Hiç kimse her zaman doğru tarafta olamaz. Herkes er ya da geç işleri berbat eder ve o kişi bu sefer sizseniz, 𝒌𝒆𝒏𝒅𝒊𝒏𝒊𝒛𝒆 𝒊𝒚𝒊 𝒅𝒂𝒗𝒓𝒂𝒏𝒎𝒂𝒌 size fayda sağlayacaktır.
Kendimizle haddinden fazla ilgilendiğimizde, narsisizim üzerine yapılan bir çalışmanın da teyit ettiği üzere diğer insanları gözden kaçırırız ki bu tam da tevazunun aksini işaret eder.