Kırk Yedi`liler en çok sözü edilen "12 Mart Romanı"... Ama 12 Mart`ta neler olup bittiğini anlatmıyor bu kitap. "12 Mart"ta yaşayan çoğu 1947 doğumlu bir genç kuşağı anlatıyor. Füruza`ın ilk romanı, 1975`te Türk Dil Kurumu Roman Ödülü`nü almıştı. "Füruzan çağdaş Türkiye`nin önemli yazarlarından biri. Onun ebediyatı çağdaş Avrupa edebiyatının en güzel örnekleri olarak yerini alırken, yine de ülkesine özgü olan her şeyi de birlikte getiriyor." Frankfurter Allgemeine Zeitung, Almanya
Füruzan'ın 1974'de kaleme aldığı bu ilk roman, Cumhuriyet döneminin öğretmen çocukları ile farklı coğrafi bölgelerden üniversiteye gelen gençlerin ve ailelerinin hikayesini işler. Eser, Türkiye'nin kanlı bir askeri darbe dönemini, devrim uğruna kendi yaşamlarından vazgeçmiş gençlerin gözünden anlatan bir başyapıttır.
Kitapta, 12 Mart döneminin acılarını Emine karakteri aracılığıyla, onun yaşadıklarından dinleyeceksiniz. Psikolojik olarak okumakta zorlandığım, oldukça üzücü bir eserdi. Zira o kanlı dönemi tüm gerçekliği ve derinliğiyle kaleme dökmüş, yüreğe dokunan harika bir roman
Özgür ve sorumlu insan bilincini edinmenin yollarını araştırmak zorundayız biz. Yüzyıllık yalanların, yalnızlıkların sahiplik gibisin olduğu ilişkiler dizisinden gelip çıktık. Biz halkımızın yeteneksiz bir sürü olduğu kavramı ile okutulup zenginleştirilmeye çalışıldık.
Ben güzelliğe vurgunum, tutkunum diyor. Her sınıf kendi güzelliğini yaratıyor kuşkusuz ya, asıl çabaları ile emekleriyle hayata doğru kılanların yarattığı düzeyleri göreceksin kardeş.